Verloren Was Gietwerk

Investment Casting (Green Wax)

Bij Investment Casting, ook wel cire perdue genoemd, wordt er een negatieve matrijs gemaakt. Dit houdt in dat de vorm van het product als holle ruimte in een blok aluminium wordt gefreesd. Die holle ruimte wordt dan volgespoten met een zeer zuivere was. Een groep wasmodellen wordt vervolgens voorzien van een open plek voor aangieten en hieraan bevestigd aan een soort wassen “boom”, wat vervolgens een beetje lijkt op een druiventros. Zodra hier meerdere modellen aan bevestigd zijn wordt deze verzameling meerdere keren in vloeibaar porselein gedompeld om een porseleinen laag om de was te creëren. Als dit geheel vervolgens in een stoomoven geplaatst wordt, smelt de was eruit en blijft de porseleinen vorm over. Hierin kan het vloeibare metaal dan gegoten worden.

Bij deze methode worden dure materialen gebruikt, en het is dan ook een van de prijzigste methoden van gieten. Investment Casting wordt vooral gebruikt voor complexe onderdelen met weinig gewicht, waarbij de kwaliteit van het oppervlak en toleranties belangrijk zijn.

Yellow Wax Casting

Ook hierbij wordt er een model in een blok aluminium gefreesd om een wasmodel te maken, en wordt hiermee uiteindelijk een porseleinen matrijs gemaakt. Het verschil is dat de matrijzen bij Yellow Wax Casting minder verfijnd zijn dan bij Investment Casting, en ook de was van mindere kwaliteit is, waardoor de toleranties groter zijn. Dit bespaart kosten ten opzichte van Investment Casting. Deze methode wordt vooral toegepast in lageloonlanden.