Kunststof

Spuitgietwerk

Bij spuitgietwerk wordt kunststof, in de vorm van een granulaat of poeder, gesmolten tot een viskeuze massa en onder hoge druk in een matrijs gespoten. Door afkoeling stolt de kunststof en blijft het gewenste product achter. Spuitgietwerk gebeurt met behulp van een speciaal voor het product vervaardigde matrijs. Vaak is deze matrijs vele malen groter dan het gewenste product, en zo complex als bijvoorbeeld het motorblok van een auto. Er zit bijvoorbeeld vaak een complexe koeling op het matrijs, eveneens vergelijkbaar met die van een motorblok, omdat deze directe invloed heeft op de open-sluit tijd. Deze complexiteit zorgt wel meteen voor een vaak duurdere matrijs. Hierdoor is spuitgietwerk meestal rendabeler bij hoge aantallen, duizenden of nog veel meer.

Hoewel het principe van kunststof spuitgietwerk simpel is, is de uitvoering en de te maken keuzes een vak apart. Er spelen namelijk een hoop variabelen mee die de uiteindelijke prijs-kwaliteit verhouding bepalen: de wanddikte bepaalt bijvoorbeeld de afkoelsnelheid, en er zijn talloze verschillende materialen met verschillende eigenschappen en prijsvoordelen om uit te kiezen. Er moet daarom veel aandacht aan deze keuzes besteed worden gedurende de ontwerpfase, om latere teleurstellingen of kostbare fouten te vermijden.

Rotation Casting

Bij Rotation Casting wordt een stalen matrijs met een opening gebruikt. Deze matrijs is gebruikelijk vrij simpel, en dus relatief goedkoper. De matrijs wordt gevuld met kunststof en afgesloten, om vervolgens al draaiend te worden verhit. Hierdoor smelt de kunststof en gaat het zich onder invloed van centrifugale krachten (net als was in een wasmachine) richting de zijkanten begeven. De wanddikte van het product wordt beperkt door de inhoud van de matrijs, omdat er simpelweg niet meer kunststof in de holle vorm past. Producten die op deze wijze geproduceerd worden zijn bijna altijd van het materiaal LLDPE (hoge slagvastheid) of de duurdere en hardere variant HDPE. Hieraan kunnen nog toevoegingen worden gedaan (tegen hogere kostprijs) om bijvoorbeeld brandvertragend te werken of kleurvastere eigenschappen te bewerkstelligen. Meestal wordt rotation casting gebruikt bij grotere producten, zoals grote vaten of met water gevulde rijbaanscheidingen. Vaak (onterecht) over het hoofd gezien bij lage aantallen van enkele tot duizenden.

Blow Molding (Blaasvormen)

Bij deze productietechniek wordt er boven een verticaal deelbare matrijs kunststof gesmolten, dat vervolgens door een ronde uitstroomopening zakt. Dit creƫert een holle voorvorm, die vervolgens onder druk als een ballon wordt opgeblazen tegen de wand van de matrijs. Na afkoeling levert dit een holle plastic vorm op, bijvoorbeeld een drinkfles, een jerrycan of een babyzitje. De matrijs is relatief goedkoop ten opzichte van spuitgietwerk en geeft de mogelijkheid tot relatief complexe holle vormen, waardoor deze methode al vanaf enkele honderden tot vele duizenden producten aantrekkelijk kan zijn.