Aluminium, Koper & Zink

Voor het gieten van aluminium, koper en zink zit u bij ons helemaal goed. Wij hebben de expertise in huis om deze materialen op elke mogelijke manier te gieten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies!

Gravity Casting

Bij Gravity Casting wordt een oven boven de matrijs op hoge temperatuur gebracht, de matrijs op vergelijkbare temperatuur, en loopt het vloeibare metaal langzaam de matrijs in. Het voordeel hiervan is dat er zeer weinig luchtinsluiting voorkomt, omdat het metaal voldoende kan ontgassen. Ook is de kans op krimpgaten minimaal. De methode is wel erg tijdrovend en duur, en wordt daarom vooral gekozen als er hoge eisen aan de mechanische eigenschappen van het product worden gesteld, bijvoorbeeld bij aluminium wielen of schokbrekers.

Best geschikt voorProducten waarbij hoge eisen aan de mechanische eigenschappen worden gesteld, bijvoorbeeld bij aluminium wielen of schokbrekers.

Steel Mold Casting (coquille gieten)

Bij Steel Mold Casting wordt een stalen matrijs met de vorm van het gewenste product volgegoten met het vloeibare materiaal, meestal met behulp van een grote lepel. Deze methode zorgt voor een minder verfijnd oppervlak, en is vooral gewenst wanneer het resulterende product nog gelast wordt of een warmtebehandeling krijgt. Ook hierbij komt, net als bij Gravity Casting, erg weinig luchtinsluiting voor, waardoor deze gietmethode zich goed leent voor warmtebehandeling.

Best geschikt voor: Producten die nog gelast worden of een warmtebehandeling krijgen

Die Casting

Bij Die Casting wordt wederom een stalen matrijs gebruikt om het metaal in te gieten. Achter de matrijs zit een cilinder die hem binnen enkele milliseconden onder hoge druk volspuit met vloeibaar metaal, bijvoorbeeld aluminium. Dit is veel sneller dan Gravity Casting of Steel Mold Casting, maar leidt wel tot minder betrouwbare mechanische eigenschappen en het resultaat kan niet gelast worden of warmtebehandelingen krijgen.

Best geschikt voor: Aluminiumproducten of zinklegeringen zoals Zamac zonder hoge eisen voor de mechanische eigenschappen.